26 Şubat 2014 Çarşamba

yoğurt mayalamada PÜF NOKTALAR

             Evet bayanlar yine birlikteyiz sabah sabah pratik bilgilerle sizi bilgilendirmek istedim. Konumuz yoğurt mayalamak. Niçin yoğurt mayalarız nedenki marketlerde binbir çeşit hazır yoğurt var diye düşünenlerdendim ama bu işte iki  nokta beni ateşledi. Birincisi ben bu işi beceremezken kayınpederimin bile yoğurt mayalayabilmesi ikincisi ise anne olmam............ Farkettim ki aldığım hazır yoğurt haftalar geçsede bozulmuyor buzdolabında dedimki ozaman bunun doğallığı en alt seviyelerde... öğrenmeliyim bu işi ve çok basitmiş..... İlk önce markette satılanlardan değil doğalından süt bulacaksınız ve onu kaynatıp altını kapatıp ılıktan bir derece daha sıcak şekilde olunca yine doğal yollardan yapılan 1 yemek kaşığı yoğurdu kaseye alıp içine sütten de 1-2 kaşık alıp karıştıracaz ve sütümüzün içine bunu boşaltıcaz ve bir güzel karıştırıcaz mayamız ekşiysede sütün içine 1veya 2 tane kesme şeker atıcaz... Bu kadar Şimdi Püf noktaya gelelim önceden yoğurt mayaladığımız kabı sarıp sarmalardık artık buna gerek yok mayalayacağımız kabı fırınımızın içine koyuyoruz ve 4-5 saat sonra bir bakıyoruz süt yoğurt olmuş sarmalamak yok. Haaaa bu arada fırını çalıştırmayın sakın. Fırın kapağını saran lastıkleri o kadar iyi ki içerideki ısıyı dışarıya kaçırmıyor ve o ısıyla mayalanıyor.
                Birde sütü fazla kaynatmamaya özen göstermeliyiz yoksa yararlı besinleri yok etmiş oluruz kabardıktan kısa süre sonra kapatmalı altını. Ve marketteki işlenmiş sütlerle denemeyin kesinlikle olmuyo ve hazır yoğurttan maya olarak olmayın yine olmaz bunlar benim ilk başlarda yaptığım hatalardı bilginize. Hazır yoğurdu salatalarda hala kullanmaktayım çünkü ev yoğurdu salatalarda olmuyo ama çocuğuma kendi yaptığımı yediriyorum. Yogurdun kayamaksız olmasını tercih ederim her zaman bunun içinde süt piştikten sonra üstünden kaymağını alıp öyle mayalarım............
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder